Uit veel onderzoeken blijkt dat de gezondheid van de mens onlosmakelijk verbonden is met de kwaliteit van hun slaap. Dit heeft ook een impact op hun algemene gevoel van welzijn. Dit is iets wat iedereen intuïtief aanvoelt. Hoewel iedereen het over eens is dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor de gezondheid en energie heeft niet iedereen optimale slaapomstandigheden thuis. En nog opvallender is dat er maar weinig mensen zijn die hun situatie proberen te verbeteren. Dit komt waarschijnlijk door het gebrek van een goede betekenis van de woorden ‘goede slaapomstandigheden’. Wat is nou echt belangrijk voor een goede nachtrust?
Met een knikarmscherm heb je ook bescherming tegen zonlicht, en word je comfortabel wakker. Maar wil je een volledige verduisterde kamer? Lees dan verder!
Optimaal slapen doe je in het donker
Onderzoeken tonen aan dat er een direct verband is tussen een volledig verduisterde kamer en het hebben van een goede nachtrust. Dit wordt veroorzaakt door de reactie van ons lichaam op licht en donker. Ook wanneer we er niet van bewust zijn heeft het een impact op ons lichaam. Dus wanneer we slapen kan licht ons nog steeds storen. Als er lantaarnpalen vlakbij je raam staan, dan wordt het lastig om de diepe slaapfase te bereiken. En dit is de fase waarin ons lichaam zich herstelt.
Donkere nachten zorgen voor meer energie overdag
Als er tijdens het slapen voldoende duisternis is, dan zijn we overdag ontvankelijker voor daglicht. wat betekent dat we meer energie hebben. Dit heeft allemaal te maken met onze biologische klok. Deze klok bepaald dat we overdag actief zijn en in de nacht onze rust moeten pakken.
De biologische klok is niet altijd even handig. In de zomer komt de zon namelijk vroeger op. Hierdoor ontwaken we eigenlijk te vroeg. Het is daarom belangrijk om de kamer volledig te kunnen verduisteren met een zonwering. Zodat je optimaal kunt slapen en genoeg uit rust.
Frisse lucht en warmtewering
Naast verduistering, dragen frisse lucht en passende temperaturen eveneens bij aan een goede slaap. Ook frisse lucht is dus essentieel voor een goede nachtrust. Door de slaapkamer voldoende te ventileren voor het slapengaan of ’s nachts een raam open laten, kan al een wereld van verschil maken. De temperaturen moeten vooral niet al te hoog zijn. Wanneer je kamer te warm is wordt de slaapkwaliteit verminderd. De diepe slaap fase wordt hierdoor verkort.