eikenhout

Echt al eeuwenlang de beste keuze, eikenhout

Eiken is misschien wel een van de meest esthetische houtsoorten. Het past bij vrijwel elk kleurenschema en decor en geeft elke ruimte warmte en karakter. Maar er zijn nog veel meer redenen om eiken buitendeuren te overwegen boven grenen vouwdeuren of voorgevormde alternatieven. Het is ook functioneel een van de slimste opties als het gaat om deurconstructie, vanwege zijn stevige en slijtvaste aard. Er is een reden waarom het al jaren zo’n populaire keuze is.

Ze worden niet voor niets vaak ‘massief’ eiken deuren genoemd. Eikenhout is sterk, veerkrachtig en kan als geen ander materiaal ongewenst geluid en tocht tegenhouden. Het zware karakter van het materiaal betekent ook dat het duizend slagen en stoten kan weerstaan, en uw dubbele buitendeuren zullen waarschijnlijk veel meer actie te zien krijgen dan uw buitendeuren. Massieve eiken deuren zijn ook een perfect tegengif als u een groot gezin met luidruchtige kinderen hebt, dankzij de dichte aard van het materiaal dat harde geluiden dempt.

Massief betekend dichter, dus meer isolatie

Isolatie is een andere goede reden om voor eiken te gaan, omdat het materiaal warmte vasthoudt in de winter en weer afstaat in de zomer. Dit betekent ook dat de energie-efficiëntie van woningen met eiken buitendeuren over het algemeen uitzonderlijk is. Dus, het ziet er goed uit, het voelt geweldig aan, het is ongelooflijk bestendig en het zal nog jaren meegaan.

Welke eigenschappen in jouw huis belangrijk zijn, mooi, isolerend, het gevoel of het lange leven van je deuren, dat bepaal je zelf. Eiken deuren buiten en als voordeur, dat kennen we allemaal. Buitendeuren van echt, massief eikenhout zijn een aanwinst voor een huis dat klassiek ingericht is, maar eikenhout past ook goed bij een meer moderne aankleding.

Waarom is eikenhout beter voor je deuren

Witte eiken onderscheiden zich van hun neven in de familie van de rode eiken. De poriën van het kernhout van witte eiken zijn gewoonlijk verstopt met een membraan aanwas die tylose wordt genoemd. Hierdoor is het ondoordringbaar voor vloeistoffen en bij uitstek geschikt voor de botenindustrie en voor buitendeuren in je huis. De rode eik daarentegen heeft geen tylose in zijn cellen.

Het eikenhout is bijna wit en meestal een tot twee duim dik; het kernhout is bruin met een zweem van rood of roze. Het lijkt erop dat hoe zuidelijker het hout wordt gekapt, hoe roder en grover het wordt. Door de tragere groei is het hout dat in het noorden van Europa wordt gekapt, fijner van structuur, iets dichter, dan eiken uit het midden of het zuiden van de Europa.

Bron: Deurenweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *