Hoe kies je de beste verlichting? 

De keuken, slaapkamer, woonkamer, badkamer of eetkamer. Elke kamer heeft een andere functie en moet ook anders verlicht worden. Verlichting speelt namelijk een grote rol in de sfeer van de verschillende kamers. Er zijn zoveel verschillende verlichtingen beschikbaar en het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste bij jou past. Wil je alvast een kijkje nemen welke soorten er zijn? Kijk dan eens naar de lampen van directlampen.nl. Wil jij weten hoe je de beste verlichting kunt kiezen? Lees dan snel verder! 

Soorten

Verlichting heeft 3 verschillende functies, deze zijn: sfeerverlichting, accentverlichting en functionele verlichting.  Sfeerverlichting bepaalt meestal de sfeer van de kamer. Het geeft een warme en aangename gloed. Sfeerverlichting kan bestaan uit hanglampen, kroonluchters, railverlichting of inbouwspots. De maanlamp kan ideaal zijn voor op de slaapkamer.  Accentverlichting is  bedoeld om bepaalde decoratieve elementen te accentueren. Denk hierbij aan het verlichten van een schilderij, een kleine tafellamp op een bijzettafel om die ene foto wat extra aandacht te geven of wandplank verlichting voor de decoratieve elementen die je op een wandplank hebt staan. Vloerlampen bijvoorbeeld worden geplaatst om je kamerplant te accentueren.  Functionele verlichting wordt gebruikt bij het uitvoeren van specifieke taken zoals het lezen van een boek, groene- en vleeswaren snijden, koken, wasgoed opvouwen etc. 

Juiste 

Naast de functie is het van belang om de juiste lichtbron te kiezen. Lichtbronnen hebben twee kenmerken namelijk: lumen en kelvin. Het aantal lumen geeft aan hoe helder de lamp is. Kelvin geeft de kleurtemperatuur aan van de lamp, zoals helder wit, warm wit, zacht wit etc. Gloeilampen zijn een van de meest gebruikte lichtbronnen. Helaas gaan ze niet zo lang mee als led-lampen. Deze lampen zijn goedkoper, maar gebruiken veel meer energie. Gloeilampen zijn vaak te vinden in de koelkast en magnetron.  Led-lampen kosten meer, maar gaan langer mee dan gloeilampen. Led-lampen zijn daarnaast ook energiezuinige lampen. Led-lampen kun je gebruiken voor binnen- en buiten, functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. 

Lichtarmaturen

Naast de functie en lichtbronnen is het type armatuur van belang. Je kunt kiezen voor een vloerlamp, bureaulampen, hanglampen of wandlampen. Natuurlijk zijn er meer verschillende lichtarmaturen, maar deze zijn de meest bekende en meest gebruikte.  Vloerlampen en bureaulampen zijn een vorm van functionele verlichting. Je kunt ze gebruiken om te lezen, te werken, schrijven etc. Sommige modellen hebben een verstelbare kop zodat deze verplaatst kan worden.  Hanglampen en wandlampen zijn een vorm van sfeerverlichting. Deze lampen creëren een sfeer in de kamer. Wandlampen kunnen ideaal zijn om een donkere hal te verlichten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *