Welke soorten plafondlampen zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar basisverlichting voor een ruimte, is een plafondlamp een onmisbaar element. Hiermee kun je de hele ruimte verlichten en in sommige gevallen is dat voldoende. Er zijn echter veel verschillende soorten plafondlampen waaruit je kunt kiezen. In het volgende overzicht lees je meer over de verschillende soorten plafondlampen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw basisverlichting. Meer weten? Lees dan verder!

Stijlvolle en decoratieve lampen

Hanglampen zijn plafondlampen die vaak als eerste in gedachten komen. Deze lampen worden aan het plafond bevestigd en hangen aan een kabel of ketting naar beneden. Naast dat een hanglamp functioneel is, is het ook een decoratief element in de ruimte. Er zijn diverse stijlen en materialen beschikbaar, zoals een retro glazen hanglamp of een industriële metalen hanglamp. Door te kiezen voor een hanglamp, geef je je interieur een accent en complementeer je de stijl van de ruimte.

Onopvallende verlichting

Een tegenhanger van de hanglamp is de ingebouwde lamp. Niet iedereen wil namelijk de aandacht vestigen op zijn of haar verlichting en soms is onopvallende verlichting juist mooier. Inbouwspots worden in het plafond ingebouwd en zorgen voor verlichting van bovenaf zonder de aandacht te trekken. Ze hebben een modern en strak uiterlijk, wat ze ideaal maakt voor een minimalistische inrichting. Inbouwspots zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, lichtsterktes en vormen.

Trackverlichting

Trackverlichting is een derde type plafondlamp dat je kunt gebruiken in je interieur. Het bestaat uit verschillende lampen die aan een rail bevestigd zijn, waardoor je het effect krijgt van een lichtbundel. Trackverlichting is niet altijd geschikt als basisverlichting van een ruimte, omdat het licht niet altijd de hele kamer bereikt. Het is vooral geschikt voor het creëren van gerichte verlichting op een bepaald gebied in de kamer. Je kunt bij trackverlichting kiezen voor spotjes die je kunt richten, of voor trackverlichting met hanglampen. In beide gevallen gaat het om verlichting die op een bepaald gebied gericht is, in plaats van algemene verlichting.

Extra functies voor plafondlampen

Bij de keuze van plafondlampen is het belangrijk om te letten op handige functies, ongeacht de vorm die je kiest. Dimbaarheid is hierbij een handige functie, omdat fel licht soms hinderlijk kan zijn, vooral aan het einde van de dag. Verder kun je overwegen om een bewegingssensor toe te voegen aan je plafondlamp, zodat je nooit meer hoeft na te denken over het aan- of uitzetten van de lamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *