Het belang van slapen

Slaaptekort kan zeer nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben en is in verband gebracht met chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen en kan zelfs leiden tot obesitas. Gebrek aan slaap maakt je vatbaarder voor ziektes omdat je immuunsysteem niet optimaal presteert. Uit een onderzoek bleek dat mensen die gemiddeld minder dan 7 uur sliepen, bijna drie keer meer kans hadden om verkouden te worden dan hun collega’s die goed uitgerust waren. Het verraderlijke van slaaptekort is dat je de negatieve effecten ervan pas voelt als het te laat is. Naarmate je steeds grotere hoeveelheden slaap mist en steeds verder door de stadia van slaapgebrek gaat, neemt de schade toe. Organen hebben tijd nodig om afval aan te vullen en op te ruimen, net als je hersenen, en ze doen het wanneer de rest van je lichaam rust.

Slaap is belangrijk voor je geestelijke gezondheid

Slaap is van vitaal belang voor geheugenconsolidatie – het proces van het stabiliseren van onze herinneringen. Geheugenconsolidatie is belangrijk voor het leren van nieuwe informatie. Talrijke onderzoeken tonen aan dat slaap dit proces ondersteunt via een reeks elektrofysiologische, neuro chemische en genetische mechanismen die plaatsvinden tijdens de langzame slaapfase van de slaap. Er zijn aanwijzingen dat een gebrek aan slaap bijdraagt ​​aan het ontstaan ​​van nieuwe geestelijke gezondheidsproblemen en aan het in stand houden van bestaande, maar de omvang van het effect ervan is moeilijk in te schatten en kan per geestelijke gezondheidstoestand verschillen. 7 Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met een psychische aandoening. Een voorbeeld van een goede deken is een verzwaringsdeken.

Slaap is van vitaal belang voor onze gezondheid

In feite wordt verstoorde slaap vaak gezien als zowel een symptoom als een gevolg van psychische stoornissen, hoewel slaapgebrek zelden wordt behandeld als de oorzaak van psychische aandoeningen. Het meest voorkomende slaapprobleem dat verband houdt met een slechte geestelijke gezondheid is slapeloosheid, dat is aanhoudende moeite met inslapen of doorslapen. Het is gebleken dat slapeloosheid de meeste psychische stoornissen verergert, vooral paranoia en hallucinaties.  Als je moeite hebt met slapen, doorslapen, of als je maar een korte tijd kunt slapen, kun je last hebben van slapeloosheid. Het is niet ongebruikelijk dat mensen moeite hebben met slapen als ze zich zorgen maken over werk, school, gezondheid, financiën of familie. Stressvolle levensgebeurtenissen of trauma’s, zoals de dood of ziekte van een geliefde, echtscheiding of het verlies van een baan, kunnen ook jouw kansen op slapeloosheid vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *