tv slaapkamer

Is een tv in de slaapkamer een goed idee?

Je bent je slaapkamer aan het inrichten. Op een gegeven moment komt een onvermijdelijk onderwerp ter sprake: de tv. Het klinkt heerlijk om eindeloos te kunnen netflixen vanuit bed, sterker nog, dat is het ook. Maar is een tv in de slaapkamer neerzetten wel een goed idee?

Je slaappatroon wordt onregelmatig

Het gevaar loert al wanneer je in de woonkamer ligt; probeer maar eens je show af te zetten en van de bank af te komen. Maar wanneer je in de slaapkamer ligt te kijken naar de tv zal het voor velen nog moeilijker zijn de tv uit te zetten en te gaan slapen. Die ene aflevering wordt al snel een heel seizoen…

Je verstoort je biologische klok

Het stofje dat ervoor zorgt dat we moe worden heet melatonine. Je lichaam maakt dit aan wanneer het donker wordt. Wanneer je dus je tv in de avond aanhebt, zal je lichaam het blauwe licht zien als daglicht, waardoor je lichaam minder melatonine aanmaakt. Hierdoor zal je later in slaap vallen. Plaats je tv op een goede plek
Kies je ervoor om een tv in je kamer neer te zetten, dan is het van groot belang dat je een goede plek uitkiest. Ook de grootte van de tv speelt hier in mee, kijk voor tips op tvadviseur.nl. Je wilt niet je nek te hoeven breken om het scherm te kunnen zien. Hang of zet je tv daarom op een plek neer die een comfortabele kijk-houding mogelijk maakt.

Je associeert je slaapkamer niet meer met slapen

Wanneer je (je brein) denkt aan je slaapkamer wordt er een link gelegd met slapen. Door deze link is het voor jou makkelijker om in slaap te vallen wanneer je ’s avonds in bed gaat liggen. Wanneer er een groot scherm bij je bed staat, zal na verloop van tijd die associatie verminderen. Opeens associeer je je slaapkamer met je favoriete film of serie, niet heel handig voor je nachtrust.

Je hebt al veel prikkels in bed

Alle nadelen die voor een tv in bed gelden, zijn voor andere apparatuur zoals je telefoon niet minder waar. Ook een telefoon geeft blauw licht en is vaak ook moeilijk weg te leggen. Als je elke avond op je telefoon ligt te scrollen zou een tv niet veel verschil maken… Natuurlijk is deze gedachtegang een beetje dubbel, want zowel een telefoon als tv zijn niet bevorderend voor een goede nachtrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *