Plinten kopen: zo beïnvloeden je keuzes het uiterlijk van je kamer

Je zult er versteld van staan hoeveel invloed de plinten hebben op het uiteindelijke uiterlijk van je kamer. Deze fungeren als een omlijsting van je vloer en hebben de kracht om een kleinere kamer groter te doen lijken of om een schitterende vloer nog meer te accentueren. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt en dan is er wat betreft de plint veel mogelijk. Verschillende soorten, afmetingen en kleuren beïnvloeden allemaal hoe jouw kamer er uiteindelijk uit komt te zien. Het is niet vreemd dat veel mensen hier hulp bij nodig hebben. De onderstaande informatie helpt je te begrijpen hoe je keuze voor bepaalde plinten invloed heeft op het uiterlijk van je ruimte.

De soorten plinten om uit te kiezen

Een eerste keuze die je zult maken is het soort plint. Dit is in veel opzichten de gemakkelijkste keuze, want het soort kies je uit aan de hand van je interieur. Voor moderne- en minimalistische interieurs, is een simpele gladde plint schitterend. Wil je daar toch een klein beetje een werkje in laten aanbrengen, dan is een kraalplint of een moderne plint een goede keuze. Voor landelijke- en klassieke interieurs kies je voor een luxeplint, een monumentenplint, een sierplint of een waalplint. Dit zijn allen plinten die met een mooie rand zijn afgewerkt.

De afmetingen

Het soort plint dat je neemt is dus voornamelijk afhankelijk van je smaak en van het interieur dat je uitkiest. De afmetingen hebben meer invloed op het uiterlijk van je kamer en dit is een belangrijk punt om over na te denken.

  • Hoogte: hoge plinten maken een ruimte compacter. Dat is niet erg, als de ruimte ruim en hoog is. Heeft de kamer een hoog plafond, dan kun je prima een hogere plint kiezen. Is het plafond lager, dan maak je de kamer met een hoge plint alleen maar kleiner. Gemiddeld tref je in de meeste woningen een plint aan van tussen de 9 en 13 centimeter hoog.
  • Dikte: plinten hebben naast een decoratieve functie ook een praktische functie. Ze zijn bedoeld om de rand van de (houten) vloer af te werken. De dikte van je plint moet dus nooit kleiner zijn dan het gat tussen de vloer en de muur. Houd er rekening mee dat houten vloeren krimpen, dus kies altijd een dikkere plint om dat te verbergen.

De kleur

Vroeger werden de plinten vooral uitgevoerd in de kleur van de vloer. Vandaag de dag is het mode om een plint in de kleur van de muur te nemen en deze hoogglans af te werken tegen een matte muur. Deze laatste optie kan erg mooi zijn, maar zal je vloer wel kleiner doen lijken. Kies je voor een plint in de kleur van je vloer, dan lijkt het vloeroppervlak groter. Daarbij accentueer je de vloer dan ook met je plinten. Dat is natuurlijk schitterend als je een echte houten vloer hebt die gezien mag worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *