Tips verbouwen van de slaapkamer

Denk je erover om de slaapkamer te verbouwen? De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in een woning. Je eindigt en begint je dag hier en brengt er meestal zo’n 8 uur per dag door. Dit is de plek waar je lichaam en geest tot rust komen. Maar hoe creëer je die oase van rust? In deze blog vind je verschillende tips die je kunt gebruiken bij het verbouwen van een slaapkamer tot een stressvrije en rustige omgeving.

Maak een moodboard

Een eerste indruk is heel belangrijk. Zodra je een ruimte binnenstapt, geeft dit een bepaald gevoel. Hoe wil je dat jouw slaapkamer aanvoelt op het moment dat je over de drempel stapt? Wat zie je voor je? Zie je veel of weinig spullen? Zie je een groot of klein bed? Met of zonder klamboe?  Zie je houten balken of juist een strakke witte muur. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Het belangrijkste is dat jij het mooi vindt en het algehele aanzicht van de ruimte jou het gewenste gevoel geeft. Neem hier echt de tijd voor en maak bijvoorbeeld een moodboard, zodat je goed weet wat je wilt. Een goed begin is immers het halve werk.

Werk in stappen

Het verbouwen van een slaapkamer is niet in één dag gebeurd. Hier gaat veel tijd en hard werk in zitten als je de gehele ruimte wilt aanpakken. Het is daarom handig om de verschillende werkzaamheden in stappen op te delen. Met onderstaand stappenplan heb je wellicht een houvast om mee te beginnen:

1.      Schilderwerk

2.      Apparatuur

3.      Vloer

4.      Meubelen

5.      Accessoires

Schilderwerk

Het schilderwerk zet direct een van de belangrijkste tonen in de ruimte. Welke kleuren kies je? En hoe voelt dat aan? Kies je voor lichte kleuren, dan lijkt een ruimte vaak groter dan dat deze is en zorgt het vaak voor een oase van rust. Andersom werkt dat net zo; donkere, warme kleuren zoals donkerrood en terra zorgen ervoor dat een ruimte kleiner oogt en een romantische sfeer krijgt. Door te beginnen met het schilderwerk van de muren, plafond en kozijnen staat is de basis van de ruimte en de toon gezet. Daarna is het een kwestie van invullen.

Apparatuur

Wil je bijvoorbeeld mechanische ventilatie in de kamer hebben of een tv aan de muur hangen? Dan kun je dit het beste direct na het schilderwerk doen, zodat je de vloer ongeschonden kunt laten. Daarna kun je de meubelen en accessoires om de geïnstalleerde apparatuur heen zetten.

Vloer

De vloer in de slaapkamer is ook erg belangrijk voor de uitstraling die je aan de ruimte geeft. Kies je bijvoorbeeld voor PVC, laminaat of hout? Dan krijg je over het algemeen een rustige en moderne look. Met tapijt zorg je meer voor een warme en romantische sfeer, maar lijkt de ruimte vaak iets kleiner dan die is. Het is ook mogelijk om vloerverwarming aan te leggen in de slaapkamer, zodat je altijd lekkere warme voeten houdt.

Meubelen

Nadat het gehele fundament van de ruimte is gelegd, kun je deze gaan invullen met meubelen. Het is aan te raden om te beginnen met het meest essentiële onderdeel van de slaapkamer: het bed. Deze neemt over het algemeen ook direct de meeste ruimte in, waardoor je daar gemakkelijk verder omheen kunt bouwen. Als je ergens op wilt besparen, doe dit dan vooral niet op het bed. Een goed bed kan van groot belang zijn bij de rust die je ervaart.

Accessoires

Na het plaatsen van het bed en de kledingkast, meestal de grootste onderdelen in de slaapkamer, is het tijd voor de accessoires. Denk daarbij aan de verlichting, een nachtkastje en persoonlijke attributen zoals foto’s. Wil je het liefste zoveel mogelijk rust creëren? Kies er dan voor om zo min mogelijk accessoires te gebruiken. Hoe minder spullen je hebt, hoe opgeruimder het is en hoe meer rust de ruimte uitstraalt.

Voor het verbouwen van een slaapkamer is het ook mogelijk om een vakman in te schakelen die je kan helpen bij alle lastige klussen.   

Geef een reactie