asbest aanwezig is in jouw huis

Hoe weet je of er asbest aanwezig is in jouw huis? Lees het hier

Sinds 1994 mag er geen asbesthoudend materiaal meer gebruikt worden bij de bouw van huizen. Als je een huis hebt van voor 1994 dan kan dit dus wel asbest bevatten. Maar hoe kom je erachter of dit ook daadwerkelijk het geval is? En moet je dan actie ondernemen? Lees snel verder voor antwoord op deze vragen.

Hoe herken ik asbest?

Asbest is met het blote oog niet waarneembaar. Asbest bestaat namelijk uit microscopisch kleine vezels. Zonder laboratoriumonderzoek is asbest dan ook niet goed te herkennen. Je kunt door een asbestinventarisatiebedrijf een rapport op laten stellen. Zij onderzoeken dan precies waar het asbest zich bevindt en om hoeveel het gaat.

Er zijn een aantal verwerkingen van asbest die je vaak terugvindt in huizen van voor 1994. In het huis kun je kijken naar een aantal onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan spuitasbest, dit zit vaak verwerkt in leidingen en plafonds. Imitatiemarmer bevat ook vaker asbest, dit zie je tering in vensterbanken en aftimmeringen onder kozijnen. Ook vinyltegels en vinylvloerbedekking kunnen asbest bevatten. Daarnaast kan het nog in de kachelplaten zitten, of de riolering en de buisisolatie rondom de leidingen. Er zijn dus wel een aantal plekken die je goed kan laten controleren.

Ook om het huis zijn er een aantal verwerkingen die vaak voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld vaak golfplaten op daken van schuren en stallen. Ook dakleien van woningen kunnen asbest bevaten. Daarnaast zijn er nog asbestplaten en schoorstenen waar asbest in kan zitten. Ook om het huis kun je een aantal plekken dus goed laten checken.

Wanneer moet ik asbest verwijderen?

Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze vrijkomen. Het inademen van de vezels is namelijk erg gevaarlijk en vergroot het risico op asbestziektes. Maar betekent dit dan ook dat je asbest altijd moet laten weghalen? Dit verschilt eigenlijk een beetje per verwerking.

Asbestdaken

Bij asbestdaken is het belangrijk om ze te verwijderen. Dit is ook een grote prioriteit van de overheid. Asbestdaken kunnen namelijk beschadigen door slecht weer. Golfplaten kunnen bijvoorbeeld loslaten door de wind en afbreken. Hierdoor kunnen asbestvezels were vrijkomen. Daarnaast verweren de golfplaten in de loop der tijd. Hierbij komen ook weer asbestvezelfs vrij en deze dringen weer de longen binnen. Hoe ouder je dak is, hoe groter de kans dat deze vezels vrij komen. Laat je asbestdak dus zo snel mogelijk verwijderen.

Andere verwerkingen van asbest

In veel andere gevallen hoeft het asbest niet verwijderd te worden. Denk aan een vloer en een vensterbank. Hierbij is het soms ook raadzaam om het te laten zitten. Als het materiaal nog onbeschadigd is en de vezels nog stevigvast zitten is dit bijvoorbeeld het geval. Door het verwijderen kunnen er juist vezelfs vrij komen. Als het materiaal wel beschadigd is kun je het beter laten verwijderen.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog wat meer op de hoogte van asbest en het verwijderen van asbest. Vermoed jij dat je asbest in huis hebt en wil je dit graag verwijderen? Neem dan contact op met de Sloopconcurrent. Zij kunnen je goed verder helpen!

1 reactie

  1. Wanneer het materiaal niet beschadigd is, kan asbest geen kwaad heb ik gehoord. Toch is het goed om dit te verwijderen zodat je problemen in de toekomst kan voorkomen. Mijn ouders hebben ook een dak van een schuur laten saneren. Nu kunnen ze de schuur zelf verder opknappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *