Tips voor een brandveilige slaapkamer

Wees een slimme shopper. Koop elektrische producten die door een nationaal erkend laboratorium (d.w.z. UL) zijn beoordeeld.

Controleer zeker het etiket, want producten bevatten vaak hun eigen brandveiligheidstips en waarschuwingen.

Vervang alle gerafelde snoeren: versleten, oude of beschadigde snoeren horen in de vuilnisbak en niet onder het tapijt.

Gebruik stekkers met drie pinnen in stopcontacten met drie pinnen, en stekkers met twee pinnen in stopcontacten met twee pinnen. Zorg ervoor dat uw kinderen dit ook weten.

Draagbare verwarmingstoestellen moeten ten minste één meter verwijderd zijn van brandbare oppervlakken en voorwerpen.

Zorg ervoor dat uw verwarming een thermostaatmechanisme heeft (zodat hij automatisch uitschakelt als hij omvalt!).

Oververhit het nooit en gebruik het altijd in een goed geventileerde ruimte.

Als het een kerosinekachel is, mag u hem alleen voeden met heldere K-1 kerosine.

Rookmelders: Noodzakelijk

Investeer in een paar rookmelders als u dat nog niet gedaan heeft. Rookmelders zijn het enige huishoudelijke artikel dat 24/7 op scherp staat tegen de dreiging van brand. Ze redden elke dag levens, en kunnen ook het uwe redden.

Installeer rookmelders met dubbele sensor; zorg ervoor dat ze zowel ionisatie- als foto-elektrische rookmelders bevatten.

Verspreid ze over elke verdieping van uw huis, en installeer ze zeker in de keuken, de wasruimte en elke slaapkamer.

Test uw rookmelders eens per maand.

Vervang de batterijen minstens één keer per jaar (mogelijke uitzondering: niet-vervangbare lithiumbatterijen van 10 jaar; toch moet u ze testen); veel fabrikanten raden ook aan om de rookmelders na een decennium te vervangen.

Schakel een rookmelder nooit uit, ook niet als u aan het koken bent. Open een raam, zwaai met een theedoek om de lucht te klaren en laat de rookmelder afgaan om u te waarschuwen dat u uw maaltijd misschien te gaar hebt gemaakt.

Rookmelders voor gehandicapten.

Er zijn akoestische alarmmelders voor visueel gehandicapten (het geluid van het alarm mag geen monotoon geluid zijn; een kleine pauze in de stilte helpt deze persoon om stemmen of andere kritieke geluiden in de omgeving te horen).

Visuele alarmen (met een knipperend licht of een trilkussen) zijn beschikbaar voor slechthorenden.

Voor meer kwetsbare bewoners zijn er ook rookmelders met stroboscooplampen buiten (om de buren te waarschuwen) en noodsystemen om hulp in te roepen.

Installeer binnenshuis een automatische brandsprinkler.

Rokers vormen een extra gevaar

Houd het binnenshuis een rookvrije zone. Als u toch moet roken, rook dan buitenshuis; te veel woningbranden beginnen binnenshuis, met rokende materialen als katalysator.

Wees alert. Niet snoozen en roken. Als u zich ook maar een beetje slaperig voelt (door slaaptekort, medicatie, alcohol of een andere reden), doof dan onmiddellijk uw brand.

Doof ze. Doof de sigaret in een met zand gevuld blikje, of verdrink sigarettenpeuken en as in water.

Gooi nooit hete sigarettenpeuken of as weg zonder er goed voor te zorgen.

Rook nooit op plaatsen waar zuurstof wordt gebruikt; een familielid kan bijvoorbeeld zuurstoftherapie thuis gebruiken, maar zelfs als de zuurstof is uitgeschakeld, is het gebouw veel kwetsbaarder. Zuurstof kan explosief zijn en zal de vlammen alleen maar aanwakkeren.

Het opstellen van een evacuatieplan: Branduitgangen in huis

Maak een vluchtplan. Dit is een belangrijke proactieve stap; het is gemakkelijker om iets op te volgen dat we al eerder hebben gevisualiseerd en geoefend, vooral wanneer we het moeten herhalen tijdens een chaotische noodsituatie.

Tip: blusmiddelen

Plan ten minste twee vluchtroutes vanuit elke kamer, met name de slaapkamers, waar de kans het grootst is dat u niet oplet, ontspannen bent en/of slaapt.

Koop brandladders voor de bovenverdiepingen: zorg ervoor dat deze ladders inklapbaar zijn en zijn beoordeeld door een nationaal erkend laboratorium (d.w.z. UL).

Controleer de ramen om er zeker van te zijn dat het glas niet vastzit en dat de ramen snel kunnen worden verwijderd.

Bespreek de vluchtwegen met uw gezin; elk gezinslid moet de basisveiligheidsprocedures kennen: Stop, laat vallen en rol; breng die school brandoefening mantra’s mee naar huis.

Oefen; kunt u de weg naar buiten voelen met uw ogen dicht, of in het donker? Weet je de snelste manier om naar buiten te kruipen? Kent u de lage ramen van waaruit u zou kunnen springen? Gebruikt u instinctief de rug van uw hand om de warmte van een deur te voelen, en blijft u zo dicht mogelijk bij de vloer gehurkt zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *