Stappen naar de slaapkamer veiliger maken

Als uw oudere dierbare in een huis woont met trappen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zo veilig mogelijk zijn, om het risico van struikelen of vallen te voorkomen.

Statistieken tonen aan dat elk jaar meer dan 100.000 ouderen medische behandeling nodig hebben na een trapgerelateerd ongeval. De Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) meldt dat meer dan 60% van de sterfgevallen door ongevallen onder ouderen te wijten is aan vallen met trappen of treden, terwijl verdere studies aantonen dat mensen ouder dan 75 jaar maar liefst vijf keer meer kans hebben op een trapletsel dan jongere mensen.

Het is misschien niet praktisch voor uw oudere familielid om naar huis te verhuizen, vooral als hij of zij ouderenzorg aan huis ontvangt, in plaats van te verhuizen naar een woonzorgcentrum of een beschermde woonvorm. Er zijn echter veel dingen die u kunt doen om de treden en trappen rond hun huis veiliger te maken, waardoor het risico op ongelukken afneemt.

Sommige trappen zijn gevaarlijker dan andere, dus neem de tijd om alle treden en trappen rond het huis van uw dierbare te onderzoeken, om te zien of eenvoudige verbeteringen een verschil kunnen maken voor hun veiligheid.

Aanpassingen aanbrengen aan trappen met open treden

Trappen met een open trede zijn bijzonder gevaarlijk, omdat ze het oog misleiden en verwarring kunnen veroorzaken, vooral bij dementerenden. Het is misschien niet praktisch, of handig, om een trap volledig te vervangen, maar het eenvoudig wegwerken van trappen met open treden kan een groot verschil maken voor de veiligheid op de trap.

Tip: Antislip rubber trap strip zwart

Leuningen toevoegen

De meeste trappen hebben aan één kant een leuning of trapleuning, maar voor oudere mensen die niet goed ter been zijn, bieden leuningen aan beide kanten van de trap extra steun.

Zorg ervoor dat de leuningen comfortabel en stevig zijn, en een maat hebben die de hand van uw oudere familielid goed past. De leuningen moeten stevig aan de muur worden bevestigd op ellebooghoogte om maximale steun te bieden. Test of ze het lichaamsgewicht van een volwassene kunnen dragen zonder los te komen van de muur of de paal. Indien mogelijk, laat de leuning iets verder doorlopen dan de lengte van de trap, voor optimale veiligheid.

Verbeter de verlichting

Een schemerige of donkere trap is een ongeluk in de maak, vooral voor oudere mensen die slecht zien. Huur een elektricien in om lichtschakelaars bovenaan en onderaan de trap te installeren, zodat uw dierbare wordt aangemoedigd om ze naar behoefte aan en uit te doen.

De wens om geld te besparen kan ertoe leiden dat veel oudere mensen proberen de trap in het donker te nemen, in plaats van continu een lamp te laten branden. Zorg ervoor dat het gezichtsvermogen van uw familielid regelmatig wordt gecontroleerd en dat lenzen op sterkte zijn, zodat hij of zij duidelijk kan zien waar hij of zij stapt.

Geschikte trapbekleding

Oude en versleten traptapijten zijn een gevaar voor uitglijden en struikelen, dus vervang ze door nieuw, antislip tapijt en laat het leggen door een gekwalificeerde tapijtverkoper. Het kan handig zijn om de trapleuningen te markeren met antisliptape in felle kleuren, vooral de bovenste en onderste treden van een trap, waar de meeste ongelukken gebeuren.

Wat onze klanten zeggen

De veiligheid en het geduld van de inwonende zorg heeft ervoor gezorgd dat mijn moeder zich heeft ontspannen en dat haar algemene karakter enorm is verbeterd.

Gevaren verwijderen

Vloerkleden mogen nooit dicht bij een trap worden gelegd, omdat ze het risico op struikelen en vallen vergroten. Controleer trappen en treden op mogelijke gevaren, zoals meubels in de buurt waarover uw dierbare zou kunnen struikelen. Idealiter zou de route naar een trap duidelijk, goed verlicht en opgeruimd moeten zijn.

Geschikt schoeisel

Als uw dierbare mobiliteitsproblemen heeft, kan het juiste schoeisel helpen, omdat het uitstekende grip en steun voor de voeten biedt. Oude of versleten schoenen en pantoffels moeten worden weggegooid en vervangen door stevig en praktisch schoeisel met een antislipzool.

Trapveiligheidstechnieken

Misschien moet u uw oudere familielid technieken aanleren om veiliger de trap op te lopen. Kwalitatief hoogwaardige zorginstellingen, zoals instellingen voor dementiezorg, bieden verzorgers die u kunnen helpen bij de meeste trapop- en afstapjes. Het is nog steeds de moeite waard om af en toe de tijd te nemen om de trapveiligheid te bespreken, om ervoor te zorgen dat de boodschap wordt onthouden en begrepen.

Moedig uw dierbare aan om de trap langzaam op te lopen en zich op één trede tegelijk te concentreren. Haastige pogingen zullen uiteindelijk vrijwel zeker tot een ongeluk leiden, dus wees geduldig en benadruk het belang van tijd nemen voor elke trede.

Extra voorzichtigheid is geboden als uw dierbare een mobiliteitshulpmiddel gebruikt, zoals een wandelstok, die bij verkeerd gebruik een extra gevaar kan worden, in plaats van een steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *