Tips voor goede kastverlichting

Goede verlichting mag vandaag de dag ook niet meer ontbreken in en onder je kasten. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je aan de slag gaat met kastverlichting? Het is verstandig om vooraf goed te bedenken wat je precies met de verlichting wilt bereiken alvorens je de lampen aanschaft. Met deze blog helpen we je graag een handje op weg met het kiezen van goede kastverlichting.

Wat wil je verlichten?

Kastverlichting kun je op verschillende plekken van je huis gebruiken. In de keuken heb je vaak een plafond, maar dat geeft soms niet voldoende licht. Door led spots inbouw onder de bovenkasten te plaatsen kun je extra verlichting creëren voor op het aanrecht. Ideaal voor wanneer je eten aan het bereiden bent. In de slaapkamer is het handig om je kledingkast of walk-in-closet te verlichten. Hierdoor kun je gemakkelijk je kleding van elkaar onderscheiden. Tot slot kun je in de woonkamer de vitrinekasten voorzien van verlichting, waardoor je bepaalde decoratie op een subtiele manier kunt uitlichten. Bovendien geeft het ook wat extra sfeer aan je woonkamer.

Wat is het doel van de kastverlichting?

Voor het verlichten van de kast heb je de keuze uit functionele of accent verlichting. Functionele verlichting wordt doorgaans geplaatst in een gesloten kast en op het werkblad van je keuken. De functionele verlichting in je kast zorgt ervoor dat je kleding beter van elkaar kunt onderscheiden. Op je keukenwerkblad is het fijner om te werken met een dimmer. Wanneer je eten aan het bereiden bent is het handig om je verlichting voluit te zetten. Maar in de avond kun je deze wat dimmen, zodat er een gezellige sfeer ontstaat. Dit is vooral mooi wanneer je een open keuken hebt, omdat het dan vaak een onderdeel vormt van de woon- of eetkamer. Tot slot is accentverlichting de beste keuze voor een openkast of vitrine kast. Het is belangrijk om te realiseren dat je niet direct in de lichtbron wilt kijken. Maak niet teveel gebruik van accentverlichting, zodat het effect subtiel blijft. Ook bij dit type verlichting kun je gebruik maken van een dimmer, zodat je het effect kunt aanpassen.  

Welke bediening kies je?

Je hebt bij verlichting de keuze uit verschillende manieren van bediening. Kies de bediening die het beste past bij je kast. Onder de keukenkast kan het handig zijn dat de verlichting automatisch aangaat door een bewegingssensor. Voor in de kledingkast kun je kiezen voor een deursensor. Hierdoor schakelt de lichtbron automatisch in bij het openen en sluiten van de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *