Zonnepanelen, ze worden steeds populairder en je ziet er steeds meer op huizen liggen. Niet zelden worden zonnepanelen al geplaatst op nieuwbouw woningen die de verkoop nog in moeten. Maar wat is de opbrengst van zonnepanelen nu echt? Want als we gaan kijken naar de aanschafprijs, dan zijn zonnepanelen best prijzig. Helemaal omdat je, wil je er écht voordeel van hebben, er genoeg moet plaatsen. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3.000 kWh aan stroom per jaar. Een zonnepaneel wekt gemiddeld 300 kWh per jaar op. Een eenvoudige rekensom leert ons dan, dat een gemiddeld huishouden voorzien kan worden door tien zonnepanelen.
Hoe bereken je de opbrengst?
Maar voor je die zonnepanelen aanschaft wil je toch weten wat de gemiddelde opbrengst van gaat zijn. Het maximale vermogen dat een zonnepaneel op kan wekken is 360 wattpiek. Helaas zijn niet alle daken in Nederland optimaal gesitueerd voor zonnepanelen. Idealiter zou je namelijk de zonnepanelen op de zuidkant plaatsen in een hellingshoek van 35 graden. Als je om één of andere reden echter niet aan de zuidkant kunt plaatsen, kan je ze richting het oosten of westen ook nog prima plaatsen. De opbrengst zal in het laatste geval iets minder zijn dan wanneer ze pal op het zuiden liggen.
Omdat je zonnepanelen niet bij elk huis op de zuidkant te plaatsen zijn, kan je niet van het maximale vermogen uitgaan bij het berekenen van de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen. Een goed gemiddelde voor de daken in Nederland is de factor 0,85. Door het maximale vermogen in wattpiek van je zonnepaneel te vermenigvuldigen met factor 0,85 weet je wat je verwachte jaaropbrengst zal zijn in kWh. Ofwel: Maximaal vermogen in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh.
Wanneer heb je zonnepanelen terug verdient?
Gemiddeld genomen heb je zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dat zou dus betekenen dat je 18 jaar rendement hebt, ofwel gratis zelf opgewekte stroom. Het antwoord op de vraag of zonnepanelen dan echt zó rendabel zijn, is dus positief te beantwoorden.
Als eigenaar van zonnepanelen wek je je eigen stroom op, en dat heeft een voordeel bij de aanschaf. De overheid stimuleert het opwekken van deze vorm van groene energie. Na aankoop van je zonnepanelen kan je daarom je BTW terugvragen bij de belastingdienst. Daardoor worden zonnepanelen minder duur in aanschaf en dat is voor veel mensen een stimulans om ze te kopen.
Wanneer je eenmaal tot de aanschaf overgegaan bent en de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, begin je de start van je opbrengst te zien. Je energierekening zal lager zijn, en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat je jouw opgewekte energie terug kan leveren aan je energieleverancier. Hoe tof is dat?
Bron: Dakscanzonnepanelen.nl